Wednesday, September 14, 2011

Cerita si Pulut Dakap (Kemboja)

Pernah dgr makanan yang dibagi nama PULUT DAKAP?

Aq yakin ramai yang x pernah dengar kan? Pasal aq pun baru tahu. Ikutkan cerita, kat KAMPUNG aq, especially time raya akan ada sejenis makanan. Makanan nih selalunya diorg order ngan orang Kemboja kat kampung aq tuh. kampung aq special sebab ada orang Kemboja. Mula-mula pisang akan dibalut dengan pulut. Then dibalut dengan daun PALAS. Kemudian dikukus. Rasa dia manis-manis sikit lah.

Bila tanya saudara aq ke, ayah aq ke, diorang kata itu 
KUIH MAYAT.
Ada bentuk mayat x?
hahahaha...mula-mula aq dengar memang pelik gak. Alasan nya sebab kuih tu berbalut then diikat macam mayat kena KAFAN. Then bila belah, tengah2 dia warna merah.
One word :
DAHSYAT !!!!
hehe....

Sampailah aq tergerak untuk Google

Pasal aq x tahu nama sebenar makanan nih,
Mula-mula aq taip "Makanan Kemboja"
x jumpa
then taip "Kemboja"
pun x jumpa
Last-last aq taip "Pulut" *psal dalam dia ada pulut
jumpa yang seakan-akan

ikut kan Pulut Dakap buatan orang MELAYU nih berkapit dua dan dalam die xde kaler merah. Berbeza ngan Kuih Mayat nih single dan merah di dalam.
Ini pulak Pulut Dakap buatan Melayu



Bahagian dalam Pulut Dakap


Yang ini pulak bahagian dalam Pulut Dakap edisi Kemboja.
Macam mana boleh jadi merah pun aq x tahu.

Ada sesiapa yang berminat? Boleh la cari sendiri yer...

p/s~psal raya setahun sekali, so makanan nih aq jumpa setahun sekali jer la macam jumpa saudara-mara aq kat kampung, setahun setahun sekali. hihihi....

3 comments:

blue milo said...

whoaa . menyeramkan boleh nama nyaaa . haha .
sedap ke ?

Kaero Ari said...

hehehe...itu ler psal. tp dh knal kuih nih dr kecik. sok dh bese. ala, byg kn mkn pulut dgn pisang. lbih kurg cmtuh la rse die

Hawa Ahmady said...

macam sedap la tengok..

Post a Comment