Monday, August 22, 2011

Aq MUDA lagi laaaa....

Member aq : Weyh Kerol, rambut ko ada UBAN la, banyak plak tuh.
Aq              : Eh, mana ada la (sambil tengok cermin)


Sekali check, mak aihhh....banyak seh. X pepasal dalam KELAS, duk terfikir jer. Apsal pulak lah rambut aq nih tumbuh banyak uban. Umur aq baru sweet 21....hihi. MUDA lagi tuh....



Member aq : Ko nih banyak sangat fikir masalah kot...(yer ker aq nih jadi PEMIKIR?)

Selepas berbuka, tanpa melengahkan masa, 
bukak lappy, 
bukak Google Chrome,
bukak Google,
then aq taip "Uban di Usia Remaja"
maka dengan segala hormatnya aq pun baca lahh...

Atara faktor-faktor yang sempat aq baca:

1. Faktor genetik. (rasanya aq jer yang cmnih)
2. Kurangnya vitamin seperti B3. (aq xtaw la plak)
3. Stress yang berpanjangan. (stress stress gak, tp berpendekan jer..hihi)
4. Penggunaan gel rambut. (yang nih aq jarang pakai)

5. Sering dye rambut. (kalau dah dye, mana nak nampak uban kn)
6. Kuat berfikir. (betul ke nih?)
7. Syampu terlalu kerap. (aq nak jumpa syampu pun susah) 

Aq terasa nak cabut jer uban tuh, tapi bila dibaca hadis bawah nih, memang xyah la :

Dari 'Amr bin Syu'aib dari ayahnya dari neneknya lelaki r.a. dari Nabi s.a.w., sabdanya: "Janganlah engkau semua mencabuti uban, sebab uban itu adalah merupakan cahaya seorang Muslim pada hari kiamat." Hadis hasan yang diriwayatkan oleh Imam-imam Abu Dawud dan Termidzi serta Nasa'i dengan isnad-isnad yang bagus. Imam Termidzi mengatakan bahwa ini adalah Hadis Hasan.

 dan

Daripada Amr bin Syuaib daripada ayahnya daripada neneknya berkata yang maksudnya : Maksudnya: Bersabda Rasulullah Shallallahu alaihi wasallam: Jangan kamu cabut uban. Tiada daripada seorang muslim beruban dengan satu uban di dalam Islam, berkata Musaddad (periwayat) daripada Sufyan: Melainkan bagi uban itu cahaya di hari qiamat.Sementara katanya (periwayat) dalam hadis Yahya: Melainkan Allah menulis baginya dengan sehelai uban itu satu kebajikan dan menggugurkan daripadanya (orang itu) dengan sehelai uban itu satu kesalahan.
 (Hadis riwayat Abu Daud)

Tapi, ada beberapa cara untuk settle kan problem ini macam pengambilan makanan seimbang, berjoging, kurangkan dye rambut dan ada satu petua nih, ambil LIDAH BUAYA (jangan korg pergi cari buaya, pastu berani mati korg kerat lidah buaya tuh, x pepasal jer). Lidah buaya tuh dikisar dengan sedikir air and then sapukan kat kepala. Cuma satu lah, dia punya gatal tuh, nauzubillah...hanya Tuhan yang tahu.

Kalau masih x berhasil (apa jenis rambut ntah korg nih), korg INAIkan jer rambut korg sebab inai dihalalkan dalam Islam. At least ada la jugak feeling nak rambut kaler lain kan.

p/s~korg jangan sesekali kata aq, aq dah TUA ok. Aq muda bertenaga lagi ok. (semputtttt..haaaaa)


9 comments:

sara zainol said...

info yg bgus.. baru tahu uban xboley cabut.. :)

Kaero Ari said...

=)....mmg dh taw lame, tp xde bukti kukuh...=)

AwieKashi said...

chill sudehhhh.....uban je kot...

ASYRAF IMAN said...

terima kasih atas menjemput extension sial ke rumah anda jika sudi datang lah ke extension sial......

mwahahahaha

khairul said...

Awie::aq prasan smakin lame smakin byk kot...
asyraf::terima kasih kerana sudi melawat. Khairul azrie akn melawat extension sial...hihihihi

Cik Mimie said...

uban je pun kan..
rilex2 je..
^_^

k said...

cik mimie:hihi...ok2, try 2 b chill

Michelle said...

RICK & DI have a ER - YEMEN because the QUEEN needs somebody to
" FUCK".
If you cut off everybody's "HEROIN INTAKE " , maybe you could all sit down and talk about SPASCO, or CODGER or COOSSE!
But no, you all gotta " do" what you looooove " to do" like
" EASYDROPSHIPPING .COM"....
Put your " cards" away.
NEVADA HAS.
ROMNEY TALKING BIGTIME.

mira maisara said...

haha..cian..pas ni panggil atok khairul boleh?? :P

Post a Comment